Πάτρα – κείμενο μεταναστών

Standard

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΠΟ ΠΑΤΡΑ

ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

αρχείο λήψης

Υπάρχει ένα κομμάτι μεταναστών στην Ελλάδα που λέγονται ξένοι, και είναι όντως ξένοι, άρα είναι λογικό να μην έχουν χαρτιά. Δεν επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, διότι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο σε μία μόνο ευρωπαϊκή χώρα, και εδώ, όπως ξέρουμε όλοι, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή δουλειές λόγω της κρίσης.

Οι περισσότεροι μετανάστες έχουν έρθει στην Ελλάδα, μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απλά για να περάσουν σε άλλη χώρα της Ευρώπης (π.χ. Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία…). Κι αυτό για να πάνε στις οικογένειές τους που είναι εκεί, αναζητώντας μια αληθινή ευκαιρία για μια καλή ζωή και ένα αισιόδοξο μέλλον, το μέλλον που τους έχουν στερήσει στη χώρα τους.

Τα τελευταία 4 χρόνια έχουν έρθει στην Ελλάδα πολλοί μετανάστες. Κάποιοι απ’ αυτούς κατάφεραν να βγουν και να πάνε εκεί που ήθελαν, και ήταν πολλοί αυτοί. Δυστυχώς τώρα πια δεν μπορούν να συνεχίσουν το δρόμο τους επειδή δεν έχουν χαρτιά να ταξιδέψουν νόμιμα ούτε χρήματα, μιας και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν καθόλου δουλειές και η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη.

 

Το ελληνικό κράτος ξεκίνησε το καλοκαίρι τον «Ξένιο Δία», μια επιχείρηση που μαζεύει παράνομους μετανάστες και τους βάζει χωρίς λόγο στις φυλακές που ονομάζονται «κέντρα κλειστής φιλοξενίας», κάτι που είναι περισσότερο φασιστικό παρά ανθρώπινο.

 

Τώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, υπάρχουν εκατοντάδες μετανάστες που υποφέρουν μέσα στις φυλακές από τις άθλιες συνθήκες κράτησης (κακή σίτιση, χωρίς θέρμανση, ζεστά ρούχα, ζεστό νερό κτλ).

Κάθε ένας από μας, ως άνθρωπος, έχει την υποχρέωση να είναι αλληλέγγυος με τους έγκλειστους μετανάστες, αν όχι έμπρακτα, με το μυαλό και την καρδιά του. Αν κάποιος φύγει από την πατρίδα του σαν μετανάστης και πάει σε άλλη χώρα, με όνειρα και ελπίδες για μια καλύτερη ζωή, και μετά βρεθεί στη φυλακή μόνος του, μόνο και μόνο διότι δεν έχει ένα κομμάτι χαρτί, τότε αυτό αποτελεί τεράστιο σοκ για όλους όσους θέλουν να μεταναστεύσουν, για οποιονδήποτε λόγο.

Ακόμα και αν υπάρχουν διαφορετικές εθνικότητες, κουλτούρες, γλώσσες, θρησκείες και χρώματα, όλοι είμαστε άνθρωποι και όλοι έχουμε μυαλό και καρδιά. Και γι’ αυτό υπάρχει μια φράση που πρέπει να πούμε όλοι μαζί με δυνατή φωνή:

 

ΚΑΤΩ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ, ΟΠΟΙΑ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ

 

*Το κείμενο γράφτηκε από μετανάστες στην Πάτρα, σε αλληλεγγύη με τους έγκλειστους φίλους τους

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s