Κείμενο της αναρχικής ομάδας dinamitera για τις εκκενώσεις των καταλήψεων στην Πάτρα

Standard

ΟΣΟ Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΘΑ ΧΤΙΖΕΙ ΤEΙΧΗ, ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ!

 video από κατάληψη Σινιάλο για τις καταλήψεις της Πάτρας:

ΚΑΤΑΛΉΨΕΙΣ

3

Στις 5 Αυγούστου και ενώ η πόλη είναι σχεδόν άδεια, πραγματοποιείται τριπλή εκκένωση στην πόλη της Πάτρας στις καταλήψεις Παράρτημα, Μαραγκοπούλειο και Στέκι ΤΕΙ. (Οι επιθέσεις του κράτους εν μέσω διακοπών είναι σταθερή πρακτική, όπως είχε φανεί και στην πρώτη εκκένωση του Μαραγκοπουλείου πρόπερσι τα Χριστούγεννα). Τις καταλήψεις «κοσμούν» τις επόμενες μέρες πράσινες διμοιρίες και κλούβες της αστυνομίας, ενώ οι πόρτες και τα παράθυρα των καταλήψεων χτίζονται από τα επιδέξια χέρια των εργατών του δήμου πατρέων, αφού πρώτα τις αδειάσουν πετώντας στα σκουπίδια υλικό και υποδομές του  κινήματος (βιβλία, μπροσούρες, κείμενα, έπιπλα). Στην κατάληψη του Μαραγκοπουλείου συλλαμβάνονται 5 σύντροφοι και προσαγάγονται 11 ακόμη. Το δικαστήριο των 5 συντρόφων έχει οριστεί για την Τρίτη 13/8/2013.

Οι καταλήψεις στην πόλη της Πάτρας αλλά και οπουδήποτε, άλλες παλαιότερες, άλλες πιο καινούριες, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία του κινήματος, μιας και στεγάζουν σημαντικές δομές για την ύπαρξη και τη συνέχειά του. Λειτουργούν αντιιεραρχικά, με οδηγό την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη, την κοινοκτημοσύνη και την ισότητα (αυτό που περιγράφει η κυριαρχία ως «ουτοπία και χάος»).

Το Παράρτημα, ένας ιστορικός χώρος στο κέντρο της Πάτρας, άρρηκτα συνδεδεμένος με κοινωνικούς αγώνες τεσσάρων δεκαετιών, υπήρξε μέχρι τώρα ένα ζωντανό κύτταρο αντιπληροφόρησης, αυτομόρφωσης, αυτοοργάνωσης και αντιεμπορευματικής τέχνης. Φιλοξενούσε πολυάριθμες πολιτικές ομάδες, ανοιχτές συνελεύσεις (αντιφασιστικής δράσης, ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά, για την παρέμβαση στις σχολές, αυτόνομα φοιτητικά σχήματα, συνέλευση παγκιτών), εκδηλώσεις (προβολές, συζητήσεις, συναυλίες) και δραστηριότητες (από αυτοδιαχειριζόμενο ραδιόφωνο και καφενείο, μαθήματα ελληνικών για μετανάστες και παιδιά έως ομάδα ποδηλατών/ισσών και ακροβατών/ισσών). Παράλληλα αποτελούσε σημείο αφετηρίας για πορείες και διαδηλώσεις (απεργίες, φοιτητικές πορείες, 17 Νοέμβρη και άλλες πολύμορφες κινηματικές δράσεις).Ήταν ένας σταθερός πομπός αντικρατικού, αντικαπιταλιστικού και αντιφασιστικού λόγου στο κέντρο της πόλης, συμβάλλοντας στη σύνδεση των αγώνων και στη διεύρυνση του κινήματος (βλ. εξέγερση του Δεκέμβρη 2008).

Οι μεταγενέστερες καταλήψεις Μαραγκοπούλειο και Στέκι ΤΕΙ, φιλοξενούσαν με τη σειρά τους αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο, βιβλιοπωλείο, δανειστική βιβλιοθήκη, συνελεύσεις και εκδηλώσεις. Επίσης στο Στέκι ΤΕΙ υπήρχε και στούντιο, προωθώντας την αντιεμπορευματική μουσική σκηνή. Και οι δύο αποτελούσαν πυρήνες παρέμβασης στη γειτονιά τους, ενισχύοντας την κινηματική δράση στην πόλη.

Οι επιθέσεις στις υποδομές του κινήματος από την πλευρά του κράτους είναι μια προφανής στρατηγική κίνηση στα πλαίσια του ταξικού πολέμου. Διανύουμε μια περίοδο όπου το κράτος γίνεται ολοκληρωτικό. Επιλέγει να επιτεθεί σε οποιαδήποτε ανάσα αντίστασης μπορεί να πλήξει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της ίδιας του της κυριαρχίας.

Παράλληλα, με την κίνηση του αυτή (και όχι μόνο) προωθεί τη φασιστική χρυσή αυγή και άλλα πατριωτικά/ακροδεξιά μορφώματα, γιατί λειτουργούν διαλυτικά και εμποδίζουν την οργανωμένη αντεπίθεση όσων πλήττονται. Ο μόνος τρόπος να απαλλαγούμε από τα αποτελέσματα της κρίσης αλλά και κάθε θεσμό εξουσίας και εκμετάλλευσης είναι να επιτεθούμε στις γενεσιουργές αιτίες, που δεν είναι άλλες από το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα και τα κράτη που τον συντηρούν. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από αυτούς που έχουν άμεσα υλικά συμφέροντα από την ανατροπή του καπιταλισμού. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η χρυσή αυγή και αλλά παρεμφερή μορφώματα δεν είναι αντισυστημικά, αλλά είναι απαραίτητα κομμάτια του συστήματος σε περιόδους κρίσης (πράγμα που επιβεβαιώνεται και ιστορικά). Έρχονται να παίξουν τον βρόμικο ρόλο που δεν μπορεί να παίξει από μόνη της η κυριαρχία, δηλαδή την καταστολή του «εσωτερικού εχθρού».

Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη η καταστολή των καταλήψεων που λειτουργούν ως αντιφασιστικά αναχώματα, ούτε το γεγονός ότι το κράτος αγκάλιασε προστατευτικά τους φασίστες (βλ. την πρόσφατη μετακίνηση των γραφείων της χρυσής αυγής πάνω από το Μεταγωγών στη Γούναρη), ενισχυόμενο από την αλητεία-ρητορεία των τοπικών ΜΜΕ περί δύο «άκρων» (τον τελευταίο καιρό με πρωτοσέλιδα και άρθρα για τον κίνδυνο λόγω της συνύπαρξης του Μαραγκοπουλείου και των γραφείων των φασιστών στον ίδιο δρόμο).  

Διασύροντας τη δράση και την ίδια την ύπαρξη των καταλήψεων και των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων (κάτι που όπως φάνηκε με την εκκένωση της βίλας αμαλίας στην Αθήνα –και όχι μόνο–, αποτελεί κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό), η κυριαρχία προσπαθεί να αποσπάσει την κοινωνική συναίνεση. Κατονομάζοντας τον κόσμο του αγώνα και κάθε κίνηση αντίστασης ως επικίνδυνη, άνομη, τρομοκρατική ή ό,τι άλλο, επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν την ύπαρξη του κράτους ως έναν φορέα απαραίτητο για την τάξη και την ασφάλεια. Πίσω από την ασφυκτική κρατική καταστολή (φυλακίσεις, βασανισμούς, επιστρατεύσεις, εκκενώσεις, στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες), οι κεφαλαιοκράτες προλειαίνουν το έδαφος της «ανάπτυξης» κάνοντας την καθημερινότητα ολοένα και πιο ασφυκτική.

Οι μπολιγουντιανού τύπου επιχειρήσεις (Ξένιος Δίας, εκκενώσεις καταλήψεων, συλλήψεις «τρομοκρατών» στα σπίτια τους, επιθέσεις σε πορείες κ.ά.), φθηνές συμπαραγωγές κράτους και ΜΜΕ, αποτελούν το επισφράγισμα της “επιτυχίας”. Μέσα από τη δύναμη της εικόνας, υπενθυμίζεται ποιος είναι ο ισχυρός και τι περιμένει όποιον τολμήσει να σηκώσει κεφάλι!

Ο αγώνας ενάντια στην κυριαρχία είναι καθημερινός και ακατάπαυστος, από τη γειτονιά, τους χώρους δουλείας, τους δρόμους. Δημιουργούμε κάθε στιγμή εστίες αντίστασης και στιγμές ελευθερίας. Ως κομμάτι αυτού του αγώνα, θα παλεύουμε πάντα για την ανατροπή αυτού του σάπιου οικοδομήματος, θα δημιουργούμε νέους χώρους, θα ξαναπαίρνουμε τους παλιούς, θα βρισκόμαστε στους δρόμους και στις γειτονιές, στα χαλάσματα και θα δημιουργούμε. Γιατί όσο αυτοί θα καταστρέφουν, εμείς θα δημιουργούμε δομές αντίστασης και ελευθερίας, ξανά και ξανά.

ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ!

Εμείς ως αναρχικοί/ές που δραστηριοποιούμαστε στην Πάτρα, συνεχίζουμε κανονικά την καθημερινή μας δράση σε εργατικές συνελεύσεις και σωματεία, στις συνελεύσεις των γειτονιών μας, στα αυτόνομα σχήματα των σχολών μας και σε κάθε πεδίο παρέμβασης με στόχο τη ριζοσπαστικοποίηση και τη σύνδεση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Οραματιζόμαστε και παλεύουμε για μια κοινωνία όπου η εργασία δεν θα είναι εκβιασμός για ένα ψωρομεροκάματο αλλά ανθρώπινη δημιουργία, η ελευθερία και η ισότητα θα διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις, η φύση δεν θα είναι προϊόν εκμετάλλευσης αλλά πηγή ζωής, και θα εκλείψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Δεν είναι τα ντουβάρια, είναι οι ιδέες και η δράση μας…

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 5 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ  ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΕΙΟΥ

 

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 

αναρχική ομάδα, Dinamitera

10/8/2013

κείμενα συλλογικοτήτων και ομάδων της Πάτρας που βγήκαν αυτές τις μέρες με αφορμή την εκκένωση των καταλήψεων:

Αναρχικοί-ες, αντιεξουσιαστές-στριες, καταληψίες, αλληλέγγυοι-ες

Αντιφασίστες αγωνιστές, αμετανόητοι καταληψίες

Σχολείο Μεταναστών «Το τελευταίο θρανίο»

Αναρχική ομάδα «Δυσήνιος Ίππος»

Αυτόνομη ποδοσφαιρική ομάδα

Πέρασμα, συλλογικό εγχείρημα λόγου και δράσης

Συνέλευση ενάντια στον κοινωνικό, παρακρατικό και κρατικό φασιμό

Αυτοδιαχειριζόμενος χώρος, ΑΝΑΤΟΠΙΑ

Αναρχικοί/ες, Αλληλέγγυοι/ες

Porto Patrasso

Ράδιο κατάληψη,  93,7

No man’s land
Ελευθεριακή πρωτοβουλία ενάντια στο κράτος και στο κεφάλαιο

Αντίστροφη Μέτρηση

Advertisements

6 responses »

 1. Miguel Hernández – Vicente Monera (Rosario, dinamitera)

  ROSARIO, DINAMITERA

  Rosario, dinamitera,
  sobre tu mano bonita
  celaba la dinamita
  sus atributos de fiera.
  Nadie al mirarla creyera
  que había en su corazón
  una desesperación
  de cristales, de metralla
  ansiosa de una batalla,
  sedienta de una explosión.

  Era tu mano derecha,
  capaz de fundir leones,
  la flor de las municiones
  y el anhelo de la mecha.
  Rosario, buena cosecha,
  alta como un campanario,
  sembrabas al adversario
  de dinamita furiosa
  y era tu mano una rosa
  enfurecida, Rosario.

  Buitrago ha sido testigo
  de la condición de rayo
  de las hazañas que callo
  y de la mano que digo.
  ¡Bien conoció el enemigo
  la mano de esta doncella,
  que hoy no es mano porque de ella,
  que ni un solo dedo agita,
  se prendó la dinamita
  y la convirtió en estrella!

  Rosario, dinamitera,
  puedes ser varón y eres
  la nata de las mujeres
  la espuma de la trinchera.
  Digna como una bandera
  de triunfos y resplandores,
  dinamiteros pastores,
  vedla agitando su aliento
  y dad las bombas al viento
  del alma de los traidores.
  autógrafo

  Miguel Hernández, 1937
  ROSARIO «DINAMITERA» MIGUEL HERNANDEZ

 2. Παράθεμα: Κείμενα σχετικά με την εκκένωση τριών καταλήψεων(Ν.Γύζη 33, Παράρτημα, Μαραγκοπούλειο) την Δευτέρα 5 Αυγούστου | Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Τε

 3. Παράθεμα: Κείμενα σχετικά με την εκκένωση τριών καταλήψεων(Ν.Γύζη 33, Παράρτημα, Μαραγκοπούλειο) την Δευτέρα 5 Αυγούστου | Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Τε

 4. Παράθεμα: Κείμενα σχετικά με την εκκένωση τριών καταλήψεων(Ν.Γύζη 33, Παράρτημα, Μαραγκοπούλειο) την Δευτέρα 5 Αυγούστου | Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Τε

 5. Παράθεμα: Κείμενα σχετικά με την εκκένωση τριών καταλήψεων(Ν.Γύζη 33, Παράρτημα, Μαραγκοπούλειο) την Δευτέρα 5 Αυγούστου | Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Τε

 6. Παράθεμα: Κειμενα σχετικά με την εκκένωση τριών καταλήψεων στην Πάτρα(Παράρτημα,Νύζη 33-Αυτοδιαχειριζόμενο Στεκι Τει, Μαραγκοπούλειο) | Ανυπακουοι Μα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s