Ποδηλατοπορεία & προβολή για τη βεράντα του κάστρου, 2/5, πλ. Όλγας στις 18:30

Standard

podilatoporeia_kastro_2-4-2014

 

Δημόσιοι ζωντανοί χώροι, ανοιχτοί για όλους χωρίς αποκλεισμούς

 Το Δεκέμβριο του 2013, κατόπιν εντολής της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, πραγματοποιήθηκε η ανακατασκευή της περίφραξης της βεράντας του Κάστρου στην Άνω Πόλη και στη συνέχεια τοποθετήθηκε αλυσίδα με λουκέτο επί της εισόδου της.  Η βεράντα μέχρι πρότινος ήταν ένας ανοιχτός δημόσιος χώρος, αποτελούμενος από πάρκο με παιδική χαρά στο μπροστινό μέρος καθώς και ένα πλάτωμα με υπέροχη θέα, στο πίσω μέρος. Ο χώρος, παρόλη την εγκατάλειψή του από το Δήμο, χρησιμοποιούταν ελεύθερα από κατοίκους της περιοχής, φοιτητές, γονείς και παιδιά, τουρίστες, μετανάστες.

Η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προχώρησε στο κλείσιμο του πάρκου-βεράντα, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση την προστασία του μνημείου από βανδαλισμούς. Όποια όμως και αν είναι η πρόφαση, όποιο σκοπό και αν κρύβει, όποια οικονομικά συμφέροντα και αν θέλει να εξυπηρετήσει, το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο. Μια αποστειρωμένη πόλη, γεμάτη κάγκελα και περιφράγματα, χωρίς πιθαμή πραγματικού δημόσιου χώρου. Η Πάτρα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα: ιδιωτικοποίηση του θαλάσσιου μετώπου- αποκλεισμός των πολιτών από το λιμάνι, ιδιωτικοποίηση πάρκου Αγ. Αλεξίου – στο οποίο πρόσφατα κατασκευάστηκε supermarket Βερόπουλος, κατάληψη πεζοδρομίων και πλατειών από τραπεζοκαθίσματα, εκκενώσεις Καταλήψεων.

Την ίδια ώρα που η καταστολή σε πολλαπλά επίπεδα αυξάνεται κατακόρυφα και τα τελευταία δημόσια αγαθά και χώροι εκχωρούνται στο ιδιωτικό κεφάλαιο, το ζητούμενο για μας, όσον αφορά τους δημόσιους χώρους στον αστικό ιστό παραμένει.

Δημόσιοι χώροι προοριζόμενοι για τους ανθρώπους, χώροι επικοινωνίας και συναναστροφής, με μια ζωντανή πολιτιστική κουλτούρα, στους οποίους κάθε άνθρωπος αισθάνεται ότι αντιπροσωπεύεται, στους οποίους ο καθένας νιώθει άνετα. Ο οποιοσδήποτε που θέλει να κάτσει κάπου χωρίς να πρέπει να πληρώσει για να ορίσουν άλλοι τον τρόπο που θα διασκεδάσει και θα ψυχαγωγηθεί. Ελεύθεροι χώροι οι οποίοι αντικατοπτρίζουν τη συλλογική ταυτότητα, χτίζουν το διάλογο και χτίζουν την πόλη.

Να αντισταθούμε στο κλείσιμο της βεράντας του κάστρου και το κλείσιμο-ξεπούλημα των δημόσιων χώρων.

ποδηλάτες/ισσες πάτρας

http://podilatespatras.org/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s