dinamitera–Όσο υπάρχει κράτος και κεφάλαιο, οι ειδήσεις νεκρών μεταναστών δεν έχουν τέλος

Standard

Όσο υπάρχει κράτος και κεφάλαιο, οι ειδήσεις νεκρών μεταναστών δεν έχουν τέλος

μεταναστ

Στις 5 Μαΐου στα ανοιχτά της Σάμου βρέθηκαν 22 πνιγμένοι άνθρωποι που επέβαιναν σε σκάφος με προορισμό το Βαθύ, αναζητώντας μια καλύτερη συνθήκη ζωής από αυτήν που βιώνουν στις χώρες όπου διαμένουν. Λίγες μόλις μέρες μετά, στις 12 Μαΐου στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, ένα ακόμα ναυάγιο με νεκρούς μετανάστες ήρθε να αποτελέσει άλλη μια είδηση νεκρών μεταναστών στη ευρύτερη περιοχή της μεσογείου.

Η μετακίνηση των ανθρώπων από ένα γεωγραφικό σημείο σε κάποιο άλλο, με διάφορες αφορμές, είναι μια αρχέγονη ανάγκη και επιλογή των ζωντανών οργανισμών πάνω στη γη προκειμένου να επιβιώσουν, όταν οι συνθήκες εκεί που ζουν γίνουν αβίωτες. Όμως, όπως όλες οι ανάγκες και οι επιλογές του ανθρώπου πέρασαν στα χέρια του κράτους και του κεφαλαίου, έτσι κι αυτή. Η μετανάστευση στο σήμερα αποτελεί μια επιβεβλημένη μετακίνηση πληθυσμών λόγω των δραστηριοτήτων του κεφαλαίου. Τα κράτη ορίζουν και περιφρουρούν με τη βία τα σύνορά τους και έχουν την εξουσία να διαχειρίζονται τις μετακινήσεις των πληθυσμών, χαρακτηρίζοντάς τες νόμιμες ή παράνομες.

Συνδυαστικά, πόλεμοι, οικονομική εξαθλίωση, κρατική καταστολή, ασφυκτικές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, οδηγούν σε τεράστιας κλίμακας μετακινήσεις ανθρώπων με κύρια κατεύθυνση τα μεγάλα καπιταλιστικά κέντρα (δυτική Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία κτλ), αλλά και μικρότερα κέντρα για γεωγραφικούς λόγους (π.χ. η Ελλάδα ήταν ένας καπιταλιστικός παράδεισος των Βαλκανίων μετά την κατάρρευση του πρώην ανατολικού μπλοκ, πλέον αποτελεί πέρασμα προς τη δύση).

Οι μετανάστες, στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν την τύχη τους κάπου αλλού, γίνονται θύματα εμπορίας, ταξιδεύουν υπό άθλιες συνθήκες, με τραγικό συχνά απολογισμό: trafficking, εξαθλίωση, εξευτελισμό, φυλακίσεις και σε πολλές περιπτώσεις θάνατο σε ναυάγια, από νάρκες σε σύνορα, από ασφυξία σε καμιόνια. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει την είδηση (Λαμπεντούζα, Σάμο, Φαρμακονήσι, Χίο, κ.α.). Όλοι αυτοί οι θάνατοι, όλες αυτές οι δολοφονίες είναι τα αποτελέσματα της μεταναστευτικής πολιτικής των κρατών. Είναι η «αντιμετώπιση» του πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού, που κάποτε προοριζόταν να κάνει τις πιο σκληρές δουλειές για ένα κομμάτι ψωμί στην πολιτισμένη δύση, αλλά σήμερα που περισσεύει φυλακίζεται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή εξοντώνεται.

Το μέλλον που επιφυλάσσει η Κυριαρχία για όλους τους από τα κάτω είναι εξαθλίωση, εκμετάλλευση, ανέχεια, εγκλεισμός και θάνατος . Προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση που διανύει θα αναδιαρθρωθεί με όλα της τα μέσα: στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακές υψίστης ασφαλείας, λεηλασία της γης, καταστολή των αγωνιζόμενων, διάχυση του φασισμού, μαζικές διώξεις όπως ο ξένιος δίας, πνιγμούς, εκτελέσεις (βλ. ουκρανία), «αυτοκτονίες».

Ως αναρχικοί, παλεύουμε για έναν κόσμο χωρίς χαρτιά, σύνορα, κράτη, πατρίδες και εκμετάλλευση. Είμαστε αλληλέγγυοι στους μετανάστες, όχι από φιλανθρωπία ή ανθρωπισμό, αλλά διότι αναγνωρίζουμε ότι είναι ταξικοί μας σύμμαχοι, ότι ανήκουμε στην ίδια τάξη, και ότι το σήμερα που βιώνουν είναι το αύριο που επιφυλάσσουν και στην «πρωτοκοσμική» εργατική τάξη. Η αξιοπρέπεια είναι η μόνη επιλογή για όλους όσους πλήττονται. Η αντίσταση σε αυτό το σχέδιο εξόντωσης των «αδύναμων», ο αγώνας ενάντια στην προσπάθεια εξαθλίωσης των από τα κάτω είναι καθήκον όλων των εκμεταλλευόμενων. Για έναν κόσμο ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ – ΙΣΟΤΗΤΑΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

αναρχική ομάδα dinamitera

Πάτρα 16/5 

Advertisements

2 responses »

  1. Παράθεμα: dinamitera, Πάτρα : Όσο υπάρχει κράτος και κεφάλαιο, οι ειδήσεις νεκρών μεταναστών δεν έχουν τέλος | Mpalothia

  2. Παράθεμα: dinamitera, Πάτρα : Όσο υπάρχει κράτος και κεφάλαιο, οι ειδήσεις νεκρών μεταναστών δεν έχουν τέλος | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s