ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΓΜΑΤΑ ΕΦΟΔΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟΙ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Standard

«Ματαιοδοξία, μιλιταρισμός, πόλεμος-αυτός είναι ο φασισμός.

Σύντριψέ τον ενώνοντας τη δύναμη σου με τη δύναμη των υπολοίπων»

Αφίσα των CNTFAI από την Ισπανική Επανάσταση του 1936

Στις 30 Ιουνίου του 2008, το αναρχικό στέκι «Αντίπνοια» (στα Κάτω Πετράλωνα, Αθήνα) δέχθηκε οργανωμένη επίθεση από 15-20 παρακρατικούς της χρυσής αυγής ενώ μέσα γινόταν μάθημα αυτομόρφωσης Ισπανικών με τη συμμετοχή τεσσάρων ατόμων. Οι δύο από αυτούς μαχαιρώθηκαν, ο ένας αρκετά σοβαρά. Λίγες ώρες αργότερα προσήχθησαν σε κοντινή απόσταση δύο άτομα (ο Βασίλης Σιατούνης, υποψήφιος της χρυσής αυγής στις νομαρχιακές εκλογές, και ο Αθανάσιος Στράτος). Πάνω τους βρέθηκαν μαχαίρια και τσεκούρι. Ομολόγησαν ότι είναι μέλη της χρυσής αυγής και ότι συμμετείχαν στην επίθεση στο στέκι. Την ίδια χρονική περίοδο δέχονται επιθέσεις και άλλοι αντίστοιχοι χώροι στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα(πχ. είχαν πραγματοποιηθεί επιθέσεις στο Θερσίτη στο Ίλιον με εκρηκτικό μηχανισμό, εμπρησμοί στη Βίλα Αμαλίας στην Αχαρνών και στην κατάληψη Πραπόπουλου στο Χαλάνδρι κ.α.)

Τα ξημερώματα της 9ης Ιουνίου 2015, 2 μήνες περίπου από την έναρξη της δίκης των δολοφόνων της χρυσής αυγής και 7 χρόνια από την πρώτη επίθεση, παρακρατικοί φασίστες έβαλαν εμπρηστικό μηχανισμό στην είσοδο του στεκιού Αντίπνοια. Προκλήθηκαν  ασήμαντες υλικές ζημιές και η μικρής έκτασης φωτιά σβήστηκε άμεσα από γείτονες.

Η κίνηση αυτή δεν έρχεται σε μια τυχαία χρονική στιγμή, αλλά έχει ένα ακόμα ειδικό βάρος. Συνδέεται άμεσα με την κατάθεση πολιτικού λόγου, τις δράσεις και την παρέμβασή του στεκιού Αντίπνοια στο κοινωνικό πεδίο, με αφορμή τόσο τη δίκη Στράτου-Σιατούνη που έγινε το Σεπτέμβρη του ’14 και οδήγησε στην καταδίκη τους, όσο και αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα στον Κορυδαλλό για την υπόθεση της χρυσής αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, κομμάτι της οποίας είναι και η υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης στην Αντίπνοια το 2008. Ακόμη, το στέκι Αντίπνοια, εδώ και αρκετά χρόνια συμμετέχει στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, πιδεικνύει έντονη παρουσία στη γειτονιά μέσα από τη διεξαγωγη μαθημάτων αυτομόρφωσης και πολλών άλλων πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η παραπάνω επίθεση δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός αλλά έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρακρατικών επιθέσεων που πραγματοποιούν οι φασίστες τον τελευταίο καιρό, επιθυμώντας να αυξήσουν το κλίμα έντασης από τη μεριά τους, σε μια περίοδο συνολικής πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης του συστήματος, όπου όλα φαντάζουν ρευστά.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:

Στις 19/05/15 τα ξημερώματα, το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Πυλαρινός» στην Κόρινθο, δέχτηκε εμπρηστική επίθεση από παρακρατικούς. Στο στέκι εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν άτομα και προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημίες.

Στις 11/06/15 τα ξημερώματα, ο χώρος της κατάληψης Apertus στο Αγρίνιο, δέχτηκε θρασύδειλη επίθεση από τα καθάρματα της χρυσής αυγής(εμφανίστηκαν μετά από χρόνια αδράνειας στην πόλη του Αγρινίου). Συγκεκριμένα, πέταξαν τρικάκια, έγραψαν σύνθημα στο εξωτερικό τοίχο της κατάληψης και έκαψαν την μαυροκόκκινη σημαία που βρίσκονταν στην αυλή του χώρου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος χώρος δέχτηκε τέτοιου είδους θρασύδειλή επίθεση από τους παρακρατικούς νεοναζί. Παρόμοιου τύπου επίθεση δέχτηκε στις 21/04/13, καθώς και στις 11/07/12.

Το Σάββατο 13/06/15 και ενώ σύντροφοι κατευθύνονταν προς την μοτοπορεία (καλεσμένη για τη δολοφονία 4 εργαζομένων στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ), συνεπλάκησαν με φασίστες που βρισκόντουσαν στην περιοχή των Πατησίων στην Αθήνα. Ένα από τα φασιστοειδή, μόλις αντιλήφθηκε τους αντιφασίστες πυροβόλησε στον αέρα για να τους εκφοβίσει. Αμέσως εμφανίστηκαν ΜΑΤ που περικύκλωσαν και προσήγαγαν τους συντρόφους στο αστυνομικό τμήμα Αγίου Παντελεήμονα (στη συνέχεια 2 προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις), ενώ οι φασίστες έφυγαν ανενόχλητοι. Αξιοσημείωτο είναι, ότι ο χρυσαυγίτης που πυροβόλησε είναι αποσπασμένος υπάλληλος του υπουργείου Μεταφορών που εκτελεί χρέη φύλακα των γραφείων της Χρυσής Αυγής στην οδό Δεληγιάννη. O ίδιος τύπος είχε καταθέσει στο παρελθόν σαν μάρτυρας κατηγορίας σε υπόθεση επίθεσης κατά των συγκεκριμένων γραφείων της Χρυσής Αυγής. Στη συνέχεια και ενώ σύσσωμη η μοτοπορεία κατευθύνονταν προς τα ΕΛΠΕ, δέχθηκε συντεταγμένη επίθεση από φασίστες και μπάτσους, οι οποίοι βρισκόντουσαν στα γραφεία της χρυσής αυγής. Μέσα από τα ΜΑΤ οι φασίστες επιτέθηκαν στην μοτοπορεία με λοστούς και κράνη, ενώ η επίθεση ολοκληρώθηκε με τη ρίψη δακρυγόνων προς την πορεία, τον τραυματισμό συντρόφων και την ανατροπή κάποιων οχημάτων.

Οι παραπάνω επιθέσεις εντάσσονται σε ένα μακρύ κατάλογο δολοφονικών και τραμπούκικων επιθέσεων της Χ.Α. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από μαχαιριές που δέχτηκε στην καρδιά, σε ενέδρα που έστησαν σε αυτόν και την παρέα του οι παρακρατικοί φονιάδες της χρυσής αυγής, ενώ το γεγονός παρακολουθούσαν μπάτσοι της ομάδας ΔΙΑΣ. Τότε, το κράτος σε μια προσπάθειά του να αναχαιτίσει την έκφραση της κοινωνικής οργής, να κατευνάσει τις αντιδράσεις, αλλά και να αποδείξει ότι αυτό είναι το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική ομαλότητα, επέλεξε να φορέσει τον “αντιφασιστικό” του μανδύα, προφυλακίζοντας κάποια από τα μέλη της χρυσής αυγής. Επίσης, τον κατάλογο συμπληρώνουν η δολοφονίας του Σαχτζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, ο βάναυσος ξυλοδαρμός των αιγύπτιων ψαράδων στο Πέραμα, οι δεκάδες θρασύδειλες επιθέσεις σε καταλήψεις, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και στέκια, οι πολυάριθμες επιθέσεις με μαχαίρια σε αναρχικούς, αριστερούς και αντιφασίστες αγωνιστές, οι δράσεις των νεοναζιστών στο πλευρό των ΜΑΤ σε διαδηλώσεις, η ενέδρα σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη(οι νεοναζί προσπαθούν να φτιάξουν και ‘’σωματείο’’ στο Πέραμα για να σταθούν οργανωμένα στο πλάι των εργοδοτών και των μεγαλοεργολάβων) και οι απειλές που έχουν εκτοξεύσει οι νεοναζί για λογαριασμό των εφοπλιστών, όπως και για λογαριασμό της καναδικής πολυεθνικής Eldorado και του μεγαλοεργολάβου Μπόμπολα στα μεταλλεία της Χαλκιδικής.

Ειδικά η επίθεση των ταγμάτων εφόδου στην πορεία για τους τέσσερις νεκρούς στα ΕΛΠΕ, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η αναβάθμιση της βίας από την πλευρά των παρακρατικών της Χ.Α. είναι μόνο ένα κομμάτι της αναβαθμισμένης κατασταλτικής βίας του κράτους και του κεφαλαίου εναντίον των εκμεταλλευόμενων αλλά και αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας.  Άλλωστε, είναι ολοφάνερο ότι η εγκληματική αποτελεσματικότητα της χρυσής αυγής δεν οφείλεται ούτε στην κίβδηλη γενναιότητα των θρασύδειλων μπράβων της ούτε σε καμιά οργανωτική ανωτερότητα των ταγμάτων εφόδου της, και ακόμα λιγότερο στην ηθική δύναμη της εκλογής τους, αλλά στη βεβαιότητα του ακαταδίωκτου. Τη σιγουριά, δηλαδή, ότι δρουν στη σκιά ενός ολόκληρου κρατικού μηχανισμού που επιβραβεύει σιωπηρώς τις πράξεις τους, ότι έχουν την αμέριστη συμπαράσταση των δυνάμεων καταστολής με τις οποίες είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Για ακόμη μια φορά η χρυσή αυγή, κρατικό ενεργούμενο και υποχείριο από τη στιγμή της ίδρυσης της και πολιτικό εγγόνι των χιτών και των ταγματασφαλιτών, αποδεικνύει ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ντόπιου και υπερεθνικού, κάνοντας επίθεση σε μια πορεία καλεσμένη για 4 νεκρούς εργάτες στα κάτεργα του Λάτση. Άλλωστε, η χρυσή αυγή δεν είναι τίποτα άλλο από μια παρακρατική οργάνωση φασιστικού προσανατολισμού αποτελούμενη κατά βάση από μπράβους, συνεργάτες της αστυνομίας, νοσταλγούς των οργανωμένων εγκλημάτων των ναζί, που επιδιώκει κυρίως να αναπτύξει τα πιο συντηρητικά και αντιδραστικά ένστικτα μιας κοινωνίας σε κρίση, διαλύοντας τους όποιους συλλογικούς δεσμούς είχε, και προωθώντας τον σταδιακό εκφασισμό της.

Ενάμιση χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την δίωξη της χρυσής αυγής, μπορεί να έχει αλλάξει η πολιτική διαχείριση, η στρατηγική του κράτους, όμως, παραμένει η ίδια. Ούτως ή άλλως, και τα δύο μοντέλα κρατικής-καπιταλιστικής διαχείρισης έχουν ως σκοπό την διατήρηση (ή την επαναφορά) της θεσμικής και κοινωνικής «κανονικότητας», δηλαδή την εμπέδωση των σχέσεων εξουσίας και την παύση κάθε πιθανότητας κοινωνικής αναταραχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τις πρώτες κιόλας μέρες της εκλογής του, έχει αρχίσει την προσπάθεια αποκατάστασης της κοινωνικής νομιμοποίησης του καθεστώτος (μέσω της πολλά «υποσχόμενης» εναλλακτικής διαχείρισης της εξουσίας), καλύπτοντας με δημιουργική ασάφεια το σκληρό τρομοκρατικό πρόσωπο του κράτους κάτω από ένα βελούδινο προσωπείο προκειμένου να συντρίψει και να εξουδετερώσει τις αντιστάσεις μέσα από το εμπόριο ελπίδας, την καπήλευση, την αφομοίωση και την ενσωμάτωσή τους στο παιχνίδι της ανάθεσης στους θεσμούς και το «αντιμνημονιακό» πρόγραμμά της: εθνική ενότητα, κοινωνική ειρήνευση, διαταξική συνεργασία .

Η νέα διαχείριση του συστήματος προσπαθεί να προβάλλει ένα πιο κοινωνικό προσωπείο, μόνο που η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Από τη συνέχιση του προγράμματος λιτότητας και της λυσσαλέας επίθεσης στην ήδη πληττόμενη κοινωνική βάση, την αναμενόμενη νέα συμφωνία με τους «θεσμούς» του ΕΚΤ-ΔΝΤ (δηλαδή η υπογραφή τρίτου μνημονίου, προφανώς στην ίδια κατεύθυνση με τα προηγούμενα), τον «έντιμο συμβιβασμό», τον νέο γύρο αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων για να καταβληθεί η τελευταία δόση του τρέχοντος μνημονίου, τη θεαματική κωλοτούμπα στο ζήτημα των στρατοπέδων συγκέντρωσης (η νέα πολιτική διαχείριση συνεχίζει να διαπνέεται από το πνεύμα της θεώρησης του μεταναστευτικού ως προβλήματος) και της αστυνομίας, τις εκκενώσεις και την καταστολή καταλήψεων (κατάληψη ντουγρού, acta et verba, ΕΚΧ «Σχολείο»),τις εισβολές σε σπίτια αγωνιστών, τον αστυνομικό αποκλεισμό και την εκκένωση της κατειλημμένης πρυτανείας, τις εξοντωτικές ποινές σε όσους συνελήφθησαν σε αυτή, την προώθηση νέων αντικοινωνικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων (ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, τη συνέχιση των έργων στις Σκουριές, περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, συνέχιση των προγραμμάτων διαιώνισης της ανεργίας και ενίσχυσης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας voucher, συνέχιση του ΕΝΦΙΑ) , την καταστολή όσων αγωνίζονται ενάντια στη λεηλασία της ζωής τους(συντονισμένη επίθεση των ΜΑΤ και των έμμισθων μπράβων της Eldoraldo Gold στους κατοίκους των Σκουριών που πραγματοποιούσαν πορεία), τις αντιδραστικές παρεμβάσεις στην αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ3, τη δημιουργία ειδικών κελιών υψίστης ασφαλείας, αλλά και το θάνατο των τεσσάρων εργατών στα ΕΛΠΕ είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές σε κανένα πεδίο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο φασισμός δεν παύει να αποτελεί αναφαίρετο συστατικό του κράτους και του κεφαλαίου, έτοιμο να ανασυρθεί όποτε το Καθεστώς δεν μπορεί να καθυποτάξει τις ταξικές και κοινωνικές αντιστάσεις. Ο φασισμός αντιπροσωπεύει ένα βαθύ και μοιραίο τραύμα στην ίδια τη ρίζα της ζωής και για αυτό είναι επιτακτικό στις μέρες μας να κατανοήσουμε την πραγματική φύση του, την ιστορική του συνέχεια, τις πολιτικές, οικονομικές και ιδεολογικές του σημαίες. Είναι επιτακτικό να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο σχέδιο αφανισμού του φασισμού από την κοινωνία. Ο κόσμος του αγώνα πρέπει να είναι ανυποχώρητος απέναντι στους εχθρούς της ελευθερίας, αγωνιζόμενοι με πυξίδα τη ζωή, ενάντια στο θάνατο.

Άλλωστε, είναι δεδομένο πως το φασισμό δεν θα τον αντιμετωπίσει το κράτος, γιατί αποτελεί οργανικό του κομμάτι. Απέναντι στη δήθεν αντιμετώπιση του φασισμού μέσω της δικαστικής δίωξης των παρακρατικών νεοναζί της χρυσής αυγής («Ξέρουμε ότι καμιά κυβέρνηση δεν πολεμάει τον φασισμό, για να τον καταστρέψει»), καλούμε όλους τους αγωνιζόμενους να επαγρυπνούν, έχοντας τη βαθιά πεποίθηση πως το μοναδικό προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης με τους φασίστες (όπως και επίλυσης όλων των κοινωνικών και ταξικών προβλημάτων) είναι οι δρόμοι του αγώνα και της αντίστασης. Η συντριβή του φασισμού θα είναι αποτέλεσμα των πλατιών, οργανωμένων στη βάση, μαχητικών, χειραφετημένων και ριζοσπαστικών αγώνων.  Τον φασισμό θα τον συντρίψουμε στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στους δρόμους, στις γειτονιές, στις πλατείες, και στα οδοφράγματα.

Μόνο η συνολική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού, η κοινωνική απαλλοτρίωση του πλούτου που παράγουμε εμείς οι ίδιοι και απομυζεί μια κάστα εξουσιαστών, μόνο η οργάνωση από τα κάτω της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης σε κάθε μέτωπο του πολέμου που μας έχουν κηρύξει, μόνο η κοινωνική επανάσταση και η οικοδόμηση μιας αταξικής κοινωνίας κοινοκτημοσύνης και ελευθερίας  μπορούν να δικαιώσουν τους πόθους και τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων, όλου του κόσμου. Στον κόσμο αυτό θα φτάσουμε με τον επαναστατικό μετασχηματισμό των κοινωνικών σχέσεων εκμετάλλευσης και εφαρμόζοντας την αρχή «από τον καθένα σύμφωνα με τις ικανότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του». Όλοι εμείς που θέλουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας πρέπει να λάβουμε τη θέση μάχης που μας αναλογεί, όχι μόνο ως εργάτες αλλά και ως κοινότητα ανθρώπων που δεν μετράμε τις αξίες μας με το χρήμα και τον ανταγωνισμό. Μην εναποθέτοντας τη ζωή μας σε κανέναν κρατικό-καπιταλιστικό διαχειριστή -όσο προοδευτικό προσωπείο μπορεί να παρουσιάζει αυτός- να δράσουμε από κοινού και συλλογικά για τα κοινά μας προβλήματα μέσα από συνελεύσεις γειτονιάς, σωματεία βάσης εργαζομένων και ανέργων, φοιτητικά σχήματα, πολιτικές ομάδες και συνελεύσεις.

«Απέναντι στην καθολική χρεοκοπία των ιδεών, των κομμάτων και των συστημάτων, παραμένει όρθιο μόνο το επαναστατικό προλεταριάτο, με το πρόγραμμα της αλληλεγγύης και της αναδιοργάνωσης της βάσης της εργασίας και της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας»
Τοπική επιτροπή επαναστατικής προετοιμασίας στη Βαρκελώνη(CLPR) 

ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Αντεπίθεση

https://saktapatra.wordpress.com/ | saktapatra@gmail.com

Τρίτη-Πέμπτη 19.00 με 23.00 και Σάββατο 11.00 με 14.00 στον αυτοδιαχεριζόμενο χώρο “επί τα πρόσω”, Πατρέως 87 (λίγο κάτω από τις σκάλες)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s